![](/media/lib/75/plywacz-zwyczajny-412ad5f608601702aa12a1a61d040b99.jpg)
Roślinna pułapka do celów medycznych
17 lutego 2011, 10:56Za pomocą miniaturowego aspiratora, który otwiera się i zamyka w ciągu tysięcznych sekundy, pływacze, wodne lub błotne rośliny z rodziny pływaczowatych, zasysają wodę z przepływającą obok ofiarą. Eksperci uważają, że na ich wzór można by produkować miniaturowe urządzenia medyczne, np. "laboratoria na szkiełku" (ang. lab-on-a-chip).
![](/media/lib/340/n-kobieta-z-krepowanymi-stopami-9da4828706eaee055135fc7fb7affad5.jpg)
Szkielety kobiet z okresu dynastii Ming ujawniają ewolucję zwyczaju krępowania stóp
25 lutego 2019, 19:11Krępowanie stóp było praktykowane w Chinach przez ponad 1000 lat. Zwyczaj ten znamy dzięki zachowanym dokumentom, butom znalezionym w pochówkach przedstawicielek elit oraz świadectwom ostatnich kobiet, które przeszły bandażowanie. Dopiero stosunkowo niedawno archeolodzy zaczęli analizować pod tym kątem szkielety.
![](/media/lib/76/fung-2652c5f0c2c1aef0aee279fd2204487a.jpg)
Jak zidentyfikować autora e-maila?
9 marca 2011, 12:16Kanadyjscy naukowcy z Concordia University twierdzą, że udało im się opracować metodę, która z dużą dokładnością pozwala na zidentyfikowanie autora e-maila. Może się ona przydać w sądzie, gdyż coraz więcej przestępstw jest dokonywanych za pomocą poczty elektronicznej, a jednocześnie brakuje wiarygodnej spełniającej odpowiednie kryteria metody, która umożliwi wskazanie autora listu w sytuacji, gdy z jednego adresu IP korzysta wiele osób.
![](/media/lib/226/n-kurz-71590405698e3aa07ffe30b62bd3a144.jpg)
Endokrynnie czynne związki z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi komórek tłuszczowych
25 marca 2019, 13:26Dysruptory endokrynne (ang. endocrine disrupting chemicals, EDC) z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi adipocytów w modelu komórkowym.
![](/media/lib/75/dna-a2532c203cd8e5962c022f02f6d9af90.jpg)
Odkryto nieznaną dotychczas gałąź życia?
5 kwietnia 2011, 11:51Zespół naukowców, w skład którego wchodził Craig Venter być może odkrył nową domenę życia. W PLoS One uczeni poinformowali o znalezieniu w morzu sekwencji genów, z jakimi nigdy wcześniej się nie spotkano.
![](/media/lib/344/n-bolwpiersiach-dee5bebfc664ce26032354f40bb129e7.jpg)
Wreszcie wiadomo, jak zły cholesterol dostaje się do ściany naczyń
25 kwietnia 2019, 12:00Ustalono, w jaki sposób zły cholesterol LDL dostaje się do ścian naczyń i powoduje miażdżycę.
![](/media/lib/54/szpital-c383340cef9b6d3221892c2350da8d2c.jpg)
Orientacja seksualna wpływa na przeżycie choroby nowotworowej?
9 maja 2011, 09:22U mężczyzn homoseksualnych częstość występowania nowotworów jest wyższa niż u mężczyzn heteroseksualnych. Lesbijki i kobiety biseksualne, które przeżyły chorobę nowotworową, wspominają zaś o gorszym stanie zdrowia, w porównaniu do pacjentek heteroseksualnych (Cancer).
![](/media/lib/350/n-heffern-e3c36d5d29e73c6b894e00c26acbcfe4.jpg)
Metale oddziałują na wchodzący w skład proinsuliny peptyd C
20 maja 2019, 10:04Metale z bloku d, takie jak cynk, miedź i chrom, wiążą się ze stanowiącym część cząsteczki proinsuliny peptydem C i wpływają na jego zachowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UCD) wyjaśniają, że ich badanie reprezentuje nową dziedzinę nauki - metaloendokrynologię, która zajmuje się rolą metali w procesach biologicznych.
![](/media/lib/78/mate-11fbb48f17fc7a5cbc1c5027d6ccb477.jpg)
Zanieczyszczanie pod prąd
1 czerwca 2011, 10:44Parzenie herbaty wydaje się zwykłą codzienną czynnością, jednak i wtedy może dochodzić do ważnych naukowych odkryć. Przygotowując napar z ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), zespół prof. Ernesta Althsulera z Uniwersytetu w Hawanie odkrył proces odpowiadający za napływ liści do czajnika, z którego nalewa się wodę. Susz nie zostaje wpompowany, za jego poruszaniem się pod prąd musi więc stać coś innego.
![](/media/lib/353/n-migdaly-013b7fd4486ef384d74e1da35afeaba6.jpg)
Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe
17 czerwca 2019, 15:08Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.